Zaburzenia flory jelitowej i mikroodżywiania jelitowego


lek. med. Helena Woźniak-Rosół

www.rosmed.pl

Czym się zajmuję

1. Opieka nad dzieckiem zdrowym
a) Ocena rozwoju w pierwszym roku życia
b) Bilanse zdrowia
c) Wdrażanie prawidłowego programu żywienia w poszczególnych okresach rozwoju

2. Opieka nad dzieckiem chorym itd.
a) Leczenie ostrych infekcji
b) Diagnostyka i leczenie przewlekłych schorzeń
c) leczenie nawracających infekcji

3. Promocja zasad zdrowego odżywiania niemowląt, dzieci i młodzieży
4. Ustalanie programu żywieniowego dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami odżywiania (np. nadwaga)
5. Diagnostyka nietolerancji pokarmowych jako przyczyny niejasnych objawów chorobowych
6. Poradnictwo odnośnie szczepień ochronnych obowiązkowych i zalecanych oraz szczepień dla rodzin podróżujących po świecie.
7. Diagnostyka zaburzeń neurorozwojowych dzieci met Vojty


ZDROWE JELITA

Najczęstszym problemem z którym borykają się rodzice w pierwszych latach życia dziecka, są nawracające infekcje dróg oddechowych oraz coraz powszechniejsze alergie .Przyczyn tych przypadłości nie do końca należy upatrywać w czynnikach zewnętrznych (wirusy , bakterie, alergeny).

Należy zadać sobie pytanie: Co takiego dzieje się w organizmie naszego dziecka ,że nie radzi sobie z banalnymi infekcjami, że na różne pokarmy reaguje wysypkami i przewlekłymi katarami lub zaparciami/biegunkami?

Pierwszą barierą obronną człowieka są jelita. To tam znajduje się większość komórek układu odpornościowego powiązanych z błoną śluzową jelita. W rozwoju jelitowego systemu odpornościowego podstawowe znaczenie mają bakterie jelitowe, które zasiedlają przewód pokarmowy tuż po urodzeniu. Nieprawidłowa dieta oparta o wysoko przetworzone produkty węglowodanowe( białe pieczywo, słodycze), zbyt wysoka podaż białka(mięso, mleko), niedobór warzyw i owoców w diecie, prowadzi do poważnych zaburzeń mikroflory jelitowej, zaburzeń mikroodżywiania i rozszczelnienia bariery jelitowej. Konsekwencją tych zaburzeń jest nadmierna zapadalność na ostre i przewlekłe infekcje. Powyższy stan jest pogłębiany nadużywaniem środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych oraz antybiotyków.

Wykorzystując najnowsze osiągniecia diagnostyczne jesteśmy wstanie ocenić istniejące niedobory żywieniowe i zaburzenia immunologiczne oraz dysbioze i stan zapalny jelit. Dzięki tym badaniom mamy możliwość wdrożenia zindywidualizowanych terapii żywieniowych, probiotycznych i immunomodulacji. Pozwala to organizmowi wrócić do stanu równowagi .

Chcąc świadomie dbać o zdrowie naszych dzieci powinniśmy oznaczyć niedobory żywieniowe, ocenić stan szczelności jelit i mikrobioty jelitowej. Korygując w odpowiedni sposób zaburzenia, możemy pozbyć się alergii lub znacznie zmniejszyć jej nasilenie, uniknąć następstw nietolerancji pokarmowych i przede wszystkim podnieść odporność naszych dzieci.

ZDROWIE DZIECI

Jeżeli nasze dziecko często lub przewlekle zapada na różne dolegliwości, przyczyny tego stanu rzeczy należy dopatrywać się w nieprawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. A to jest zazwyczaj spowodowane niewłaściwym odżywianiem. W profilaktyce chorób i w ich leczeniu najpierw należy przyjrzeć się nawykom żywieniowym, potem ocenić stopień i zaawansowanie zaburzeń, a na końcu sięgnąć po farmaceutyki.

Nasz jadłospis powinien chronić nas przed chorobami przewlekłymi wieku dojrzałego typu choroby serca, cukrzyca czy nowotwory ,a nasze dzieci przed chorobami wieku dziecięcego min. przed nawracającymi zapaleniami uszu, przewlekłymi katarami, infekcjami grypowymi.

Prawidłowe nawyki żywieniowe to czynniki, które korzystnie wpływają na zdrowie całej rodziny. Bo to co dobre dla dzieci, jest również dobre dla dorosłych i to co pomaga w jednej chorobie, zazwyczaj pomaga też przy innych schorzeniach. Dziś niestety większość dzieci jada produkty, które w przyszłości mogą wywołać u nich bardzo poważne choroby. Nie jedzą tego co minimalizowałoby ryzyko kłopotów zdrowotnych.

Może się nam w dzisiejszych realiach trochę dziwne wydać, że zamiast przepisywać leki, zalecamy zmianę jadłospisu i leczenie za pomocą prawidłowego żywienia, ale jest to jak najbardziej zgodne z podstawową zasada w medycynie” Primum non nocere”-Przede wszystkim nie szkodzić”. Każdy  farmaceutyk jest substancją sztuczną ze swoimi działaniami ubocznymi i przy nadużywaniu lub zbyt częstym stosowaniu wpływa na organizm zaburzająco. A tymczasem kilka zmian w jadłospisie i trybie życia dziecka może zdziałać znacznie więcej niż farmaceutyki. Co najważniejsze w sposób całkowicie bezpieczny dla zdrowia.

Pamiętajmy wysoko odżywcza dieta zwalcza aktualne dolegliwości i chroni przed różnego rodzaju schorzeniami w przyszłości. Prawidłowe odżywianie daje długofalowe korzyści, a przede wszystkim ograniczenie leków do minimum.

Najtrudniejszą rzeczą okazuje się zmiana naszych przyzwyczajeń, naszych jako rodziców. Aby dziecko nabrało prawidłowych nawyków żywieniowych, przede wszystkim muszą ich przestrzegać rodzice. Dajmy naszym dzieciom szansę na jak najlepszy start do dorosłego życia.

5 ZŁOTYCH ZASAD ŻYWIENIA DZIECI DO 3 ROKU ŻYCIA      ( i nie tylko)

1. ZASADA -KARMIENIE NATURALNE

Zasada dotyczy karmienia naturalnego minimum do 6 miesiąca życia, z odpowiednią suplementacją witaminami D3 i K do 3 miesiąca życia,

potem witaminą D3 i DHA-omega3 kwasami w dawkach zależnych od wieku.

Prawidłowe wprowadzanie posiłków uzupełniających po 6 mż z kontynuacją karmienia piersią.

2 ZASADA-  PRAWIDŁOWO ZBILANSOWANEJ DIETY

dotyczy prowadzenia odpowiednio zbilansowanej diety pod względem energetycznym i zawartości składników pokarmowych: tłuszcze , białko, węglowodany, witaminy, składniki mineralne.

Często dieta dziecka zawiera zbyt duże ilości białka, co pociąga za sobą konsekwencje zdrowotne. Zasada ta dotyczy również regularności posiłków,

różnorodności i pełnowartościowości posiłków oraz profilaktyki niedoboru żelaza, wapnia, kwasów DHA Omega 3.

3. ZASADA -PROFILAKTYKA NIEDOBORU WITAMINY D3

Uzupełnienie niedoborów i utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D3 w organizmie zapobiega zwiększonej zapadalności na infekcje, alergie oraz wpływa na prawidłowy rozwój układu kostno – mięśniowego. Wyrównując niedobory witaminy D3 zapobiegamy również nieprawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz zaburzeniom o podłożu psychicznym.

4.ZASADA –OGRANICZENIA SOLI I CUKRÓW W ŻYWIENIU DZIECI I MŁODZIEŻY

Liczne dodatki ( barwniki, konserwanty ,polepszacze smaku itp.)dodawane do powszechnie dostępnej przetworzonej żywności niosą w sobie ogromne zagrożenie dla naszego i naszych pociech zdrowia. Często są one przyczyną dziwnych dolegliwości np. nadmiernej potliwości w dzień i w nocy, niewytłumaczalnych napadów złości ,buntu ,agresji, zaburzeń koncentracji .

Prowadzą również do rozwoju otyłości wśród dzieci, nadciśnienia, przewlekłych zaparć itd.

5.ZASADA – 5 POSIŁKÓW DZIENNIE

Wciągu dnia powinno się spożyć 3 posiłki podstawowe ( śniadanie, obiad, kolacja ) oraz 2 posiłki dodatkowe ( drugie śniadanie i podwieczorek ).Bardzo ważne jest aby przerwa miedzy posiłkami wynosiła ok. 3-4 godzin i dziecko nie podjadało lub nie było dokarmiane w tym czasie.  Szczególnie istotne jest także, żeby dziecko nie popijało słodzonych napojów i soków między posiłkami tylko wodę.


PROFILAKTYCZNE BILANSE ZDROWIA U DZIECI

Sprawując opiekę nad naszymi dziećmi powinniśmy okresowo kontrolować ich stan zdrowia i rozwoju. Przedstawione badanie należy wykonać na tzw. bilansach zdrowia. Bilanse obejmują ogólne badanie dziecka( waga, wzrost, ocena wzroku, słuchu, ciśnienia tętniczego), ale przede wszystkim powinny obejmować ocenę rozwoju psychoruchowego dziecka, występowanie ewentualnych wady postawy i poradnictwo profilaktyczne odnośnie prawidłowych zasad żywienia  jako profilaktyki rozwoju chorób cywilizacyjnych ( otyłość, nadciśnienie itp.). Zasadniczo bilanse zdrowia wykonujemy w 2,4,6 roku życia i następnie w szkołach : podstawowej, gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej.

Chciałam jednak zwrócić szczególna uwagę na badanie dziecka w 12 miesiącu życia. Po pierwszym roku życia, dziecko zaczyna wolniej przybierać na masie, zmieniają się jego  preferencje żywieniowe, w zasadzie dziecko zaczyna jeść jak dorośli. W tym okresie warto wykonać ogólne badania laboratoryjne krwi ze szczególnym uwzględnieniem poziomu żelaza we krwi. U dzieci po 12 miesiącu życia możemy spotkać się z anemia z niedoboru żelaza. Stan ten wynikać może min z braku żelaza w posiłkach przygotowywanych dzieciom, z przewagi posiłków mlecznych w diecie. Sytuacja ta może skutkować brakiem apetytu u dziecka, osłabieniem, apatią, bladością i zwiększona zapadalnością na infekcje.

W 2 roku życia należy pamiętać o badaniu kontrolnym poziomu witaminy D3, aby uzupełnić ewentualne niedobory przed pójściem dziecka do żłobka czy przedszkola i zapobiec nawracającym infekcjom.

W kolejnych latach 4,6 itd. wskazane jest  zwrócenie uwagi na infekcje pasożytnicze, a w okresie dojrzewania na ocenę czynności gruczołów wewnątrzwydzielniczych min tarczycy.

Nietolerancje pokarmowe

„ Co dla jednego jest pokarmem, jest trucizną dla drugiego”

Lukrecjusz

„Alergia pokarmowa”, „nietolerancja pokarmowa” i „nadwrażliwość na pokarmy” to pojęcia często zamiennie używane i mylone ze sobą, lecz zasadniczo wszystkie one oznaczają  odbiegające od normy reakcje na określone produkty żywnościowe. Produkty spożywane coraz częściej powodują niekorzystne reakcje organizmu, które przyczyniają się do powstawania przewlekłych problemów zdrowotnych i przewlekłych stanów zapalnych. Dolegliwości dotyczą jednego lub wielu narządów min. układu pokarmowego, oddechowego, hormonalnego, mięśniowego itd.

Nietolerancje pokarmowe zaliczamy obok alergii pokarmowych do grupy tzw. nieprawidłowych reakcji na spożywane pokarmy. Jednakże są to dwa zupełnie odrębne zagadnienia. W ostatnich latach coraz więcej się mówi o niefizjologicznych reakcjach na spożyty pokarm, w których zaangażowane są przeciwciała klasy IgG, jako przyczynie przewlekłych zaburzeń min. otyłości, zespołu jelita nadwrażliwego, zespołu przewlekłego zmęczenia, bólów migrenowych itd. Długotrwałe choroby o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Lista tych schorzeń jest długa. Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawiać się po kilku godzinach od spożycia produktu, albo dopiero po kilku dniach czy latach systematycznego spożywania. To odróżnia w zasadzie nietolerancje pokarmowe od alergii pokarmowych, które najczęściej są IgE -zależne typu natychmiastowego.

20160524_Diagnostyka_nietolerancji_pokarmowej_MK2

GLUTEN

Ośrodki
  • Ośrodek I: Nowy Sącz,
    ul. Wiśniowieckiego 28
    tel. 018 440 74 84
  • Ośrodek II: Nowy Sącz
    ul. I Brygady 4a
    tel. 018 222 53 08
  • Ośrodek III: Piwniczna,
    ul. Ogrodowa 2
    tel. 018 446 40 25
projekt i realizacja: strony internetowe gliwice